torsdag 28 maj 2009

Hemlängtan del 1

Ett antal pilgrimsvandringar startade från Skånes olika hörn med ankomst till domkyrkan i Lund den 24 maj. Temat för alla dessa vandringar var Hemlängtan. Jag deltog i vandringen från norr, som lämnade Skånes Fagerhult på lördag morgon den 16 maj. Här kommer en del bilder från den vandringen med lite text till, huvudsakligen visar den lite av den natur vi vandrade igenom och bilder på en del av kyrkorna. Vandringarna presenteras i övrigt på

http://www.pilgrimsvagen.se.

Vandringen kännetecknades av en fast struktur, bland annat lästes samma bön varje morgon klockan 8.30. Varje dag hölls pilgrimsmässa med text från den 23:e psaltarpsalmen. Som handledning användes Lilla Pilgrimsboken.

Pilgrimens sju nyckelord är:
Frihet
Enkelhet
Tystnad
Bekymmerslöshet
Långsamhet
Andlighet
Delande

Ordnade på detta sätt bildar orden akronymen FETBLAD. Fetbladsväxter kallas också kärleksörter, och kan utmärkt symbolisera vandringen.


På lördagmorgonen klippte kyrkoherden i Fagerhult det rödgula bandet och vandringen kunde börja.








I början vandrade vi till stor del längs banvallen till den nedlagda järnvägen mellan Markaryd och Åstorp.







Övernattningen efter den första dagen tog vi i Åsljunga småkyrka.








Dagen startade tidigare än vanligt för att vi skulle hinna i tid till mässan i Örkelljunga klockan 10. Här passerar vi förbi en av de många små sjöarna i denna del av Skåne.





Pilgrimer på väg upp mot kyrkan i Örkelljunga. Vi var några minuter försenade men präst och församling väntade tills var framme. Klockorna började ringa samtidigt som vi fick kyrkan i sikte.







Det fanns mycket liljekonvaljer längs vägen, alla de fyra första dagarna.






Kvällen ankom vi till Eket och Rya kyrka. Vi gjorde en kvällsutflykt till kyrkoruinen, som en gång var den gamla kyrkan i Rya. Här fanns sittplatser så vi kunde hålla kvällsgudstjänst.









Måndag morgon lämnade vi Eket och kom efter några timmars vandring till Gråmanstorp med kyrka från 1100-talet. Namnet gråman (gråmunke, gråbroder) brukar syfta på franciskaner, men i detta fall på cistercienser, eftersom kyrkan antas ha byggts av cisterciensermunkar från Herrevadskloster.




På eftermiddagen ankom vi till Klippan och övernattade i den gamla prästgården. Klippan Sankt Petri kyrka är en modern kyrka, ganska mörk, och mycket olik kyrkan i Gråmanstorp som vi nyligen lämnat.







Klippans församling har fyra kyrkor, här är vi på tisdagmorgonen på väg till den tredje: Västra Sönnarlsöv. Den fjärde kyrkan är Vedby, dit kom vi inte.






Efter Västra Sönnarslöv började vi klättra upp för Söderåsen längs vägen mot Stenestad. Här tar vi en kort vila för att lämna vägen och ge oss in i skogen längs Skåneleden.






Kuperad terräng som ställer andra krav på skor och vandrare än asfaltvägen.








Vi ankom på eftermiddagen till Kågeröds kyrka för att finna att man just var på gång med arkeologiska utgrävningar inne i kyrkan. Golvet hade sviktat betydligt och när man bestämde sig för att undersöka varför fann man ett gravvalv. Redan långt tidigare hade man under golvet i sakristian funnit en gravkammare.




Onsdag morgon lämnar vi prästgården i Kågeröd för att ge oss ut på slätten i riktning mot Vadensjö (och Landskrona).








Här taket i Halmstad kyrka, kanske mer märkligt än vackert.








Sireköpinge kyrka med anor från 1100-talet, På kyrkogården fanns graven för Leo Tolstoj, son till den berömde författaren.








Från Rönneberga backar kunde vi för första gången skymta de båda tornen på Lunds domkyrka. Fyra dagsetapper återstod fortfarande dit (fast man kan avverka sträckan på en halvtimme med bil).






Dagens etappmål var Vadensjö kyrka.
Fortsättning följer

/Joachim Krumlinde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar