tisdag 14 juli 2009

... en bit av ett avlägset land Del 1

Pilgrimscentrum i Vadstena organiserade en vandring från Jönköping till Lund under tiden 21 juni - 9 juli, ett samarrangemang med Lund och Växjö stift. Vandringens tema eller ledmotiv var hämtad från Psalm 795 vers 2 i den svenska psalmboken:

I mitt innersta bär jag en bit av ett avlägset land,
löftet om att jag hör hemma där.
I mitt innersta bär jag ett hopp om en avlägsen strand,
att få möta Herren ansikte mot ansikte.

Här är pilgrimerna på väg ut från Jönköping i riktning söderut.



Efter en del klättrande nådde vi en gammal banvall: rester av järnvägen mellan Jönköping och Ulricehamn, nedlagd 1960. Lagom för en kortare rast och vattenintag.







Vi fortsatte mot Taberg men avstod från att klättra helt upp på toppen. Här är vi vid stationssamhället Smålands Taberg.






Första dagsetappens mål: Månsarp. Här en bild av kyrkan. Vi inkvarterades i församlingshemmet.







Nästa dag fortsatte vi söderut från Månsarp. Vädret var varmt och soligt och en halvlång paus vid lämplig badsjö var mycket välkommen.





Vi går genom varierad natur, lövskog, hagar, barrskog och kalhyggen. Här passerar vi genom ett rör under motorväg E4.








Andra dagen nådde vi Byarum. Middag vid hembygdsgården avnjöts utomhus.

Här vid Byarum avslutas Franciscusleden som nu går mellan Alvastra och Byarum, via Jönköping.




Mellan Byarum och Nydala går nu Munkaleden, som alltså förbinder de orter som under medeltiden utgjorde cisterciensernas nunnekloster (Byarum) respektive munkkloster (Nydala). I Nydala finns fortfarande en klosterruin men i Byarum lyckades vi inte upptäcka några kvarlämningar.



Kvällen tredje dagen ankom vi Tallnäs stiftsgård i Sjöeryds församling (socken). Här har man byggt upp en labyrint, kopia av labyrinten i katedralen i Chartres. Pilgrimerna fick vandra genom den en och en för att till sist förenas i labyrintens mitt. Sedan gällde det att ta sig tillbaka samma väg ut.





Fjärde dagen fortsatte vi längs Munkaleden genom gamla gränstrakter där Tveta, Njudung och Finnvedens gamla länder möttes. Här i Hagshults socken finns ett av Smålands och Södra Sveriges köldhål, vilket vi inte märkte så mycket av i sommarvärmen.




Ytterligare en badsjö längs vägen, där flera pilgrimer passade på att ta en simtur.







Munkaleden, den gamla såväl som den nya, passerar här över myrmarker med vitmossa, rosling och sileshår.







Fjärde dagen ankommer vi till Nydala klosterkyrka. Inkvartering i församligshus.







Den gamla klosterträdgården i Nydala. Det medeltida klostret (Nova Vallis) grundades av cisterciensermunkar från Clairvaux (Clara Vallis) 1143. Samtidigt grundades nunneklostret i Byarum, vilket senare flyttades till Skokloster i Uppland.





Längs vägen fanns dessa timmerupplag, föranledda av de senaste årens höst- och vinterstormar. Timret hölls fuktigt av kontinuerlig bevattning och flera av pilgrimerna passade på att få en svalkande dusch.






Denna dags slutmål var Lidnäs kapell, lite trångt om utrymmet men det gick bra att sova utomhus.







Vandring genom vackra löv- och hagmarker. Sjätte dagen var vandringen kortare och vi ankom Värnamo redan vid middagstid.







Pilgrimsmässa på gräsmattan utanför Värnamo kyrka.








Kvällen i Värnamo firades med sillmiddag.



Fortsättning följer

/Joachim Krumlinde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar