torsdag 23 juli 2009

... en bit av ett avlägset land Del 2


Här beskriver jag fortsättningen av pilgrimsvandringen "... en bit av ett avlägset land" som startade i Jönköping den 21 juni 2009. Har du inte läst början på den så börja läsa här.

Den 27 juni vandrade vi från Värnamo, här genom den vackra Apladalen.



Vi gick till stor del längs gamla E4:an, vilken till viss del också utgjorde del av den historiska Lagastigen och "riksettan". Här kommer vi in i Tånnö kyrkby.






Varmt och soligt väder gjorde att vattnet gärna tog slut halvvägs. Men vi träffade på många gästfria hus längs vägen där vi kunde fylla på våra vattenflaskor.






Toftaholm med vackra skogsdungar, lövängar och fornminnen.








Nästa dag var söndag och vilodag i Dörarp.








Församlingshemmet i Dörarp. Vilodagen kunde man tillbringa ute på gräset, läsande eller slumrande. Det gick också att sova ute de båda nätter vi tillbringade i Dörarp.






Nästa dag fortsatte vandringen söderut, längs Lagan. Här syns att ån ligger högre än det omgivande lanskapet, uppdämnd inför en nedströms liggande kraftstation.






Middagsrast och pilgrimsmässa invid en runsten.








Nästa natt tillbringades i Mariakyrkan i Ljungby.








Kånna medeltida kyrka är en av få kyrkor norr om Skåne med absid.







Slåttergubbe (Arnica montana)








Regn och åska mötte oss vid Hamneda. Vi fick lära oss korrekt uttal av Ha'mneda' - jämn betoning på första och sista stavelsen, mittersta stavelsen obetonad.







Mot kvällen nådde vi Sunnerbogården, några km söder om Hamneda, där vi övernattade.







Nästa dag blev en lång etapp, den skulle föra oss nästan till Markaryd. En viss diskussion om rätta vägen uppstod, vissa ville följa spåret (och äta smultron), andra föredrog landsvägen.







Nattviol.







Mot kvällen nådde vi Timsfors, strax norr om Markaryd.









Nästa dag lämnade vi Timsfors, vandrade genom Markaryd och passerade strax efter middagstid gränsen mellan Småland och Skåne.





På eftermiddagen kom vi fram till dagens etappmål, som var Skånes Fagerhult. Nästa dag lämnade jag vandringen eftersom jag redan tidigare gått den sista biten (se "Hemlängtan" här nedan). Övriga deltagare fortsatte till Lund och var framme 9 juli

/Joachim Krumlinde

2 kommentarer:

  1. Joachim!
    Nu har jag zoomat in och studerat alla bilderna. Det är några pilgrimer jag känner igen.
    Som vanligt känns det härligt att få "följa med" och du beskriver så bra att det är lätt att göra det. Tack!
    Kramar

    SvaraRadera
  2. Tack för det. Ja, det finns en del pilgrimer som återkommer till nya vandringar och som man lär känna. Det blir som en extra familj så småningom.

    Joachim

    SvaraRadera