måndag 2 augusti 2010

Pilgrimsvandring Arlöv - Sankt Olof 25 - 29 juli 2010


I Skåne finns två kyrkor (samt källor) som under medeltiden helgades den norske konungen Olof (Olaf) Haraldsson. En av dem ligger på Österlen och kyrkan och byn heter sedan lång tid Sankt Olof (ursprungligen hette byn Lunkende - den andra kyrkan/byn är Hallaröd i mellersta Skåne).

Olof Haraldsson tycks inte ha varit särskild helgonlik om man läser vikingatidens historia. Som helgon har han gjort betydligt större nytta nu långt efter sin död.

På senare tid har det blivit tradition att företa pilgrimsvandringar till Sankt Olof i Skåne. I år fanns tre sådana vandringar: en från Lund, en från Arlöv och en från Kyrkhult (i Blekinge). Vi anslöt oss till vandringen från Arlöv. På första bilden syns pilgrimer utanför församlingshuset i Arlöv beredda att påbörja vandringen söndagen den 25 juli. Målet är att - samtidigit som de andra vandrarna - komma fram till Sankt Olof den 29 juli, som är Olofsdagen.

På slätten öster Malmö ligger kyrkorna väldigt tätt. Vi passerar Burlöv, Görslöv, Särslöv och Kyrkheddinge på väg till Dalby som är första dagens delmål.






Mellan Särslöv och Staffanstorp begagnar vi banvallen till järnvägen Malmö - Staffanstorp. Ljussignaler för järnväg och vägtrafik är fortfarande i funktion fast det inte ser ut att ha gått några tåg här på ett par år.





På söndagkvällen når vi Dalby kyrka, som anses vara Skandinaviens äldsta stenkyrka.







Nästa dag lämnar vi Dalby längs f d järnvägen Dalby - Harlösa, som vi följer fram till Silvåkra. Här finns inte rälsen kvar så några tåg kan inte överraska oss.






Efter Silvåkra beger vi oss ut på Revingefältet och därefter Vombs ängar med vida utblickar.








Några passade på att bada i Vombsjön, vi andra nöjde oss med att bada fötterna.






Måndag kväll ankom vi till den fina lilla kyrkan i Björka. Vädret och omgivningarna inbjöd till att sova utomhus. Perfekt utesovväder, lagom milt, stjärnklart och inga mygg samt österläge mot soluppgången.





Tisdag lämnde vi Björka och vandrade österut mot eklandskapet.









Björkaån passerade vi fyra gånger.








Vi ankom till Vanstad församlingshus på kvällen.







Onsdag morgon lämnade vi Vanstad - bild på kyrkan.









Rast och vila i Esperöd (Äsperöd).








Onsdag kväll kom vi fram till Onslunda och församlingshemmet. Stenbumlingarna på torget skulle tydligen markera tomtgränser men utgjorde ingen direkt dekoration.





Sista dagen, torsdag 29 juli, lämnade vi Onslunda, först en bit på landsväg men kom snart in i skogen. Vi följde en gammal nedlagd järnväg (Tomelilla - Sankt Olof), kallad Snuggebanan.






Vid den sista rasten före vandringens slutmål fanns en liten stubbe i form av ett kors.







Vädret hade varit gynnsamt under hela vandringen - möjligen lite väl varmt emellanåt - men regnet kom först den sista halvtimmen inna vi nådde målet.






Sankt Olofs källa, vid en gård intill byn.








Slutligen nådde vi Sankt Olofs kyrka vid pass klockan 14, i god tid till mässan klockan 16. Här inne i kyrkan finns en bild av Sankt Olof med yxan.










Altartavlan i Sankt Olofs kyrka. Den tredje figuren från höger i den övre raden är Sankt Jakob med pilgrimsmusslan.

Joachim Krumlinde

1 kommentar:

  1. Så kul och se att ni började i Arlöv där jag är född och uppvuxen och även fortsatte dit jag bor idag i Onslunda ^^.

    SvaraRadera