tisdag 20 september 2011

Vandringen Pax 2011 del 4


Det är 14:e och sista veckan för vandringen Pax 2011 som startade i Uppsala den 13 juni och den 17 september ska nå Backåkra i sydöstra Skåne. För min del blir det den fjärde vandringsveckan, se tidigare inlägg för de tre övriga. Vandringen görs till minne av Dag Hammarskjöld vars Vägmärken har varit vägledande. Varje dag väljs en rad ur Vägmärken att fundera över längs vägen.

Denna dag den 12 september startar vandringen i Åhus, strax utanför Mariakyrkan.


Vi vandrar lämgs kusten, som är flack och planterad med tallskog för att motverka sandflykt. Vi passerar över Helge å vid Gropahålet.






Friseboda naturreservat, där kartan studeras, men rätta vägen är nog att följa kusten en bit till, och sedan vika av mot Maglehem.







Den första vandringsdagen var lång, 26 km, och klockan närmar sig 7 om aftonen då vi träder in i Maglehems kyrka. Övernattning på Bed & Breakfast och riktiga sängar.






Dagen därpå fortsätter vi kustnära och passerar en sommarstuga tillhörig biskop emeritus Martin Lind och blir inbjudna på kaffe och kaka.






Ravlunda kyrka ligger på en höjd med vacker utsikt. Här finns bl a Olle Adolphsons grav (på bilden) samt Fritiof Nilsson Piratens (utanför bild, till höger).






Vitaby kyrka ligger också högt och mycket vackert på en kulle.









På väg ut från rasten vid Vitaby passerar pilgrimerna under kyrkans strävpelare.









Vi når så småningom stranden vid Vitemölla, och därefter Kiviks scoutgård där vi övernattar.








Nästa dag präglades av regn större delen av dagen,









dock kunde solen titta fram, som här vid middagsrasten vid Bästekille backar.






Dagens mål Sankt Olof med källa och kyrka och övernattning i hembygdsgården.








Vidare nästa dag, som inte var lika regnig, dock rätt blåsig som här vid middagsrasten vid Gyllebosjön. Änderna gillade brödbitar men inte päronskruttar.






På eftermiddagen ankom vi till Killans bönegård vid Östra Vemmerlövs kyrka ocg kunde åter övernatta i riktiga sängar.







På näst sista dagen hade vi blivit åtskilligt fler än det tiotal som började vandra i måndags. Rast vid Östra Tommarps kyrka och Tumathorps klosterruin. Tumathorp var ursprungligen ett premonstratenserkloster men bara ett fåtal stenar återstår av byggnaderna. Cirka halva antalet pilgrimer syns på bilden, de övriga vilade vid kyrkan.




Vi vandrade förbi flera kyrkor som Bolshög och Vallby, men den byggnad som syns på bilden är Glimmingehus. Länge såg det ut som om vi skulle närma oss borgen i en spiral, men bortom nästa vägkrök var den plötsligt försvunnen på ett mystiskt sätt.

Vi övernattade i Borrby sista kvällen.



Här samlas vi inför avfärd sista dagen vid Borrby kyrka och antalet vandrare är nu över hundra. Vi ska gå via Hörup och Löderup till Backåkra.






Som en orm slingrar sig raden av vandrare över Österlens slättbygd,








och når till slut målet Backåkra.








Avslutande pilgrimsmässa med förre ärkebiskopen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar